Aanlever- en opmaaktips print

Spanplafond Experts
Zweedsestraat 8a4
7418 BG Deventer
+31(0)6 - 12 05 15 81
mail ons

Clipso-logo-2014

Aanlever- en opmaaktips bij zelf aanleveren voor full colour:

Als u een afbeelding wilt laten printen, moeten deze van een bepaalde resolutie zijn. Dit wordt uitgedrukt in DPI wat staat voor Dots Per Inch en geeft het aantal beeldpunten per 2,54 cm weer. Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen: minimaal 150 DPI eindresolutie voor grootformaat printwerk, zoals wanden en plafonds.

Wanneer u een lagere DPI-waarde hanteert, wordt de afbeelding onscherp. Indien u een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 150 of 300 DPI.

Photoshop

De enige manier om uw DPI-waarde juist in te stellen en wat leidt tot een scherp resultaat, is door de DPI-waarde in te stellen voor u begint met het ontwerp. In Photoshop doet u dit door te kiezen voor: ‘Bestand’ –> ‘Nieuw’. In het scherm wat opent kunt u de juiste breedte en hoogte van het aan te leveren bestand kiezen, maar ook de DPI. Dit stelt u in bij ‘Resolutie’, vul hier 150 tot 300 in.

Bij printproducten die groot zijn dien je een zeer groot bestand aan te leveren om afbeeldingen scherp af te laten drukken. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot om te versturen of te uploaden. In dit geval kunt u het bestand schalen, bijvoorbeeld 1 op 10. Stel je hebt een bestand van 2,9 meter en je wilt deze schalen. Hiervoor dient u het eindformaat te delen door 10, waardoor het bestand 29 cm hoog is. De DPI moet juist met 10 keer vergroot worden, dus wordt dit 1500 DPI. Hierdoor is u bestand klein genoeg om te versturen en groot genoeg om een mooie en duidelijke afbeelding te laten printen. Dit kan alleen in Photoshop, en niet in Illustrator of Indesign. Het is dus beter om je foto’s in Photoshop op maat en in de juiste DPI in te scannen en op te maken en vervolgens pas in Illustrator of Indesign te importeren.

NB: een bestand van 27 cm. hoog bij 1500 DPI, geeft 150 DPI bij 270 cm. hoog = goed.

Bestand alsnog te groot voor de mail? www.wetransfer.com is een goede en gratis methode om grote bestanden door te sturen.

Begin met het op te maken in  RGB-profiel bij 1:1 en in minimaal 150 DPI. Wanneer u klaar bent met je ontwerp exporteer je deze als PDF in het profiel ‘FOGRA27’. Hierbij worden alle kleuren omgezet naar CMYK. Wanneer je het bestand al opmaakt in CMYK en vervolgens opslaat als PDF, worden de kleuren twee keer omgezet naar CMYK, wat kan leiden tot extra kleurverschil. Er ontstaat namelijk altijd een kleurverschil wanneer u RGB omzet naar CMYK.

Illustrator & Indesign

Bij deze programma’s gaat het instellen van de juiste DPI-waarde automatisch. Als u een afbeelding direct in Illustrator of Indesign plaatst, zal deze er niet gelijk korrelig uitzien bij te weinig DPI. Dit ziet u pas als u het ontwerp omzet naar PDF. U kunt de juistheid van de resolutie controleren door te klikken op ‘Venster’ > ‘Info’. Er verschijnt een scherm dat het aantal PPI aangeeft, wanneer u de afbeelding aanklikt. PPI staat voor Pixels Per Inch en wordt gebruikt voor beeldschermwerk en niet voor drukwerk. Toch kun je ervan uitgaan dat wanneer de PPI-waarde gelijk is aan de gewenste DPI-waarde, de afbeelding scherp zal worden afgedrukt.

Wanneer u een digitaal ontwerp met een lage DPI waarde hebt, kunt u de DPI achteraf verhogen door het opnieuw in te stellen. Maar let op: dit is niet aan te raden! Als u een afbeelding met lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit heel gedetailleerd worden weergegeven. Het programma vergroot dan wel de resolutie van de afbeelding, maar deze zal korrelig en minder scherp zijn.Ons advies is dan ook opnieuw te beginnen met het ontwerp en de DPI-waarde in te stellen voor je begint met ontwerpen. Gebruik je een bestaande afbeelding? Zorg dat deze de juiste DPI-waarde al heeft.