Verbod halogeen-spots van kracht:: ‘75 procent bevolking niet op hoogte van verbod’
10 november 2016 - 8:22, door , in Geen categorie, No comments

Verbod halogeen-spots van kracht: ‘75 procent bevolking niet op hoogte van verbod’

Driekwart van de Europese bevolking is zich er niet van bewust dat de verkoop van halogeen-spots vanaf 1 september 2016 verboden is in heel Europa, dit blijkt uit onderzoek van Philips Lighting.

De EU wil namelijk dat alle lampen die niet in energielabel A of B vallen volledig in de ban worden gedaan. Het Nederlandse lichtbedrijf maakt onderzoeksresultaten bekend die de bekendheid met het verbod van de Europese Unie op GU10 halogeen-spots laten zien en wil daarmee tegelijkertijd zijn in glas uitgevoerde led-spot onder de aandacht brengen. Deze geven volgens het bedrijf hetzelfde licht als een halogeenspot, maar zijn wel 90 procent energie-efficiënter.

Zoals bekend faseert de Europese Unie onzuinige lampen uit. Net als bij de gloeilamp – waarvoor sinds 25 februari 2016 een algeheel importverbod geldt – gebeurt dit in fasen. Vorig jaar april werd bekend dat de Europese Unie het algehele verbod van de halogeenlamp uit heeft gesteld tot 1 september 2018. De GU10-halogeen spots  en de PAR30-halogeen  spotlampen zijn dus al per direct (red. 1 september 2016) verboden. Dit betekent dat winkels nog wel de bestaande voorraden mogen verkopen, maar geen nieuwe lampen meer kunnen importeren.

Het verbod op gloeilampen geldt overigens alleen op verlichting voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens blijven wel toegestaan. Net als terrarium-lampen en warmtelampen. Consumenten mogen ook kleinere lampen met een lager vermogen dan 7 watt blijven gebruiken.

Philips liet het onderzoek afgelopen juni uitvoeren door ResearchNow onder 5.015 volwassenen in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en België. In Zweden weet het hoogste percentage van de bevolking niet van het verbod, te weten 84 procent. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de voet (80 procent). Duitsland (77 procent) is derde in het lijstje en België (71 procent) en Frankrijk (62 procent) complementeren het lijstje.

led_gu10 Philips value

Over de auteur
Spanplafond Experts is een officiële Clipso dealer en montagebedrijf. Sinds 2009 plaatsen wij onze plafonds bij bedrijven en particulieren.

Reacties zijn gesloten.

Spanplafond Experts
Zweedsestraat 8a4
7418 BG Deventer
+31(0)6 - 12 05 15 81
mail ons

Clipso-logo-2014